Givakt Manöver

Sedan länge hade en idé funnits som jag inte kunde släppa taget om. Jag visste att Sten Nilsson, Sten & Stanley gjorde sin värnplikt vid T 2 på 60-talet. I samband med det så gjorde Sten och bandet en skiva om 7. Luh kompaniet. Det visste jag säkert då jag hade hört en otroligt repig version som Jocke Tarland hade om jag minns rätt. Detta måste varit sent 70-tal. Hur kul vore det inte om man kunde få fatt på ett ex eller inspelning av skivan och på något vis kunna publicera i tidningen, gärna så att det skulle kunna gå att lyssna till den inspelningen, hur vetetusan.

Sagt och gjort så tog jag kontakt med Sten Nilsson och presenterade mig själv och min idé för honom. Sten högg likt en kobra på idén och trodde att den skulle finnas i deras arkiv. Sten lovade att återkomma när han hade hittat skivan. Detta var våren 2022. Strax innan sommaren så togs förnyad kontakt och vi kom överens om att träffas i Karlskoga där han bor.

Något senare i somras togs ny kontakt och Sten berättade att han hade ordnat en digital version av ”Givakt Manöver” som låten heter. Vi kom överens om att träffas i Karlskoga för att samtala lite och få tillgång till låten. När vi träffades i Karlskoga över en lunch så bjöd Sten hem oss till sig och sin fru över en kopp kaffe. Vi tackade naturligtvis ja till detta. Väl hemma så mötte Stens charmerande fru Ulla upp med ett kaffebord som var alldeles enastående. Samtalet flöt på och Sten berättade om sin tid vid regementet. Det var bara positiva minnen vill jag lova. Bland annat så gjordes en deal upp mellan Sten och kompanichefen Gunnar Nylund att om Sten skötte sina kort väl och var en ”mönstersoldat” och ett föredöme åt sina kamrater så skulle Nylund å sin sida vara rätt generös med permissioner. Just vid tiden för sin värnplikt så ”pikade” Sten & Stanley på listorna och det var fullt upp med spelningar och TV framträdanden.

Värnplikten flöt på och övningar i fällt varvades med ledigheter för spelningar. Sten inköpte en cykel för att snabbt kunna ta sig mellan regementet och stationen och tåget till nästa spelning. Gissa vem som fick ställa upp vid regementets lussefirande det året!

Isabelle och Stefan

Så håll till godo med möjlighet att lyssna till Sten & Stanleys låt ”Givakt Manöver”.